Reklamfilmer som fastnar

De finns överallt nuförtiden, dessa stundtals informativa och ibland roliga reklamfilmer. Du ser dem på YouTube, på Facebook och på Instagram och många andra sidor.

Men vilka av dem som härjar internet just nu, är dina favoriter? Kanske nämner vi några av dem här nedanför när vi listar våra favoriter:

Doktor.se

En som ständigt syns på YouTube, Instagram o s v just nu är ”doktor.se”-reklamen. Kvinnan i bild förklarar tydligt funktionerna i deras app och att de dessutom nu även har vårdcentraler. Väldigt informativ; det går inte att missförstå något. Detta är jättebra, man förstår att deras fokus när de gjorde denna reklamfilmen var att få fram funktionalitet. Men det blir lite tråkigt. Så ofta som jag har sett denna reklam så börjar jag känna att det sterila vita och blåa börjar bli tjatigt. Men samtidigt, hur ska man göra reklam om en vård-app spännande? Det vet jag inte. I det stora hela ger den ett positivt och professionellt intryck.

Marabou

En annan reklamfilm man har stött på är den nya Marabou reklamen. Personen i bild smälter sin choklad över grillen, och de ställer oss frågan: ”Hur äter du choklad?” Definitivt inte som han tänker jag… Men visst fastnar det. Det finns tydligen många sätt att äta sin chokladkaka på, vilket jag inte insett. Jag äter den på ett för mig självklart vis; jag knäcker av ruta för ruta. Men den här killen på reklamfilmen knäcker eller biter av hörnet. Lite udda. Det här känns som en typisk Marabou-reklam dock: mycket logga, mycket choklad och någon som mumsar. Inget banbrytande men helt okej.

Nu är jag däremot sugen på choklad… Alltså fungerar reklamen!

Estrella

Sedan har vi Estrellas reklam. Har ni sett den? De börjar med att ställa frågan: Bryr ni er… Om klimatet? ”Ja det är väl klart!” säger du. Då säger de: ” Det gör vi.” Det väcker känslor, vilket de vill.

I filmen som följer visar de hur de klimatkompenserar, använder biogas och vad de har för planer inför 2020. Väldigt informativ reklamfilm, utan att bli tråkig som doktor.se. För visst bryr vi oss alla om vårt kära hem jorden och uppskattar företag som tar sitt ansvar och jobbar på sitt miljötänk.

Visst är det samtidigt smart att fokusera på det i sin reklam. Nu tycker man ju om Estrella lite mer, inte sant?

Dessa är bara några få av de tusentals reklamfilmer man stöter på så fort man börjar surfa lite på nätet… Innan vi rundar av kanske vi kan ta ett par till?

Grumme

Vad säger du om Grummes reklam för sköljmedel? En flicka står framför tvättmaskinen och tittar på när den snurrar – och så klipps det till Grumme-förpackningarna. Ett miljöval säger de. En trevlig liten reklamsnutt. Inte mycket att säga om den, för den är väl mest inriktad på att namnet ska synas enbart för att man ska känna igen förpackningen när man går förbi i affären. Det gör man ju förstås, fast på grund av deras reklamfilm från 2000-talet där en kvinna hänger upp tvätt på en lina någonstans i en skärgård. Den här var lite intetsägande, men Grummes reklamfilmer brukar vara ganska enkla.

Hotels.com

Sist men inte minst, något helt annat. Hotels.com. Ett gäng glada resenärer kommer fram till ett lantligt hus, medan det i buskagen sitter två tvättbjörnar som spelar bordtennis. Fantastiskt? Det säger i alla fall röstskådespelaren. En söt reklamfilm. Det bästa med den är väl ärligt talat tvättbjörnarna. De är ett roligt inslag för både vuxna som barn. Jag gillar det, men jag kanske är lite barnslig. Visst vill jag dessutom boka in mig på det lantliga hotellet som visas i reklamen.

Vilka reklamfilmer är dina favoriter?